OP DIT MOMENT NEMEN WIJ GEEN NIEUWE AANVRAGEN VOOR INDICATIESTELLINGEN AAN VANWEGE DRUKTE EN ONDERBEZETTING. ONZE EXCUSES VOOR HET ONGEMAK.
Indicatieproces
Sinds 2015 stellen wijkverpleegkundigen de indicatie voor ‘verpleging en verzorging in de eigen omgeving’ binnen de Zorgverzekeringswet. Het bepalen van de zorgbehoefte (het indiceren) is de start van de zorgverlening. Het verpleegkundig proces is van groot belang bij het indiceren. Om de uitgangspunten van het indicatieproces te borgen, houdt Mijn Zorgindicatie zich aan de ‘Normen voor indiceren en organiseren van verpleging en verzorging in de eigen omgeving’ (V&VN, 2014). Het Normenkader is de beroepsnorm en beschrijft zes normen waaraan de wijkverpleegkundige moet voldoen om te mogen indiceren. De normen zijn ondersteunend voor een objectief, onbevooroordeeld en onafhankelijk indicatieproces. Het indiceren is hét instrument om de zorgvraag op basis van zorgbehoeften, zoals door de zorgvrager geduid vanwege diens beperking, belemmering of aandoening, op methodische wijze vast te stellen.

Hoe weet ik of mijn zorgvraag onder de zorgverzekeringswet valt?

Als de zorg in een geneeskundige context plaatsvindt dan valt deze onder de Zorgverzekeringswet. Het bepalen of sprake is van een geneeskundige context is dus van belang bij de afbakening tussen de Zorgverzekeringswet, de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Wet langdurige zorg, bijvoorbeeld in verband met het leveren van verzorging. Verzorging valt onder de Zorgverzekeringswet als deze samenhangt met ‘een behoefte aan geneeskundige zorg of een hoog risico daarop’.
Wanneer er alleen verzorging nodig is, kan zorg thuis ook onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of de Wet langdurige zorg (Wlz) vallen.
Een pgb of zorg in natura?
U kunt kiezen voor zorg in natura (ZIN) of een persoonsgebonden budget (pgb) bij de aanvraag van zorg. Bij een pgb koopt u zelf de zorg in. Bij zorg in natura bepaalt de gemeente, het zorgkantoor of de zorgverzekeraar uit welke zorgorganisatie u kunt kiezen. U kunt een pgb en zorg in natura ook combineren.
Voor de indicatiestelling maakt het niet uit voor welke leveringsvorm wordt gekozen. Onze wijkverpleegkundigen volgen in beide situaties de stappen uit het verpleegkundig proces en de indicatiestelling moet voldoen aan het normenkader.

Formulier indicatie aanvragen
Via onderstaand formulier kunt u voor uzelf of voor iemand anders een aanvraag doen voor een zorgindicatie. Na ontvangst van uw aanvraag zullen wij contact met u opnemen. Om het indicatiegesprek zo goed mogelijk te laten verlopen, hebben we van te voren wat gegevens nodig.